Heb je net een fraaie nieuwe HP-laptop gekocht? Dan worden al je toetsaanslagen in de gaten gehouden met een keylogger. Een foutje, zegt het bedrijf, dat spoedig een update voor deze laptops gaat uitrollen.

Een keylogger is software die in de gaten houdt wat je allemaal typt, zoals privégesprekken, je creditcardnummer en wachtwoorden.

Keyloggers worden door criminelen en overheden gebruikt om mensen te hacken, maar ook HP heeft er één op tientallen verschillende laptopmodellen geïnstalleerd - waaronder een paar gloednieuwe.

De keylogger op de HP-laptops werd ontdekt door beveiligingsbedrijf ModZero. Zij ontdekten dat de keylogger is verstopt in de audiosoftware die sinds 2015 op HP-laptops draait.

De audiosoftware heeft toen een update gekregen waarmee het problemen met het geluid herkent. Daarvoor houdt het je toetsaanslagen in de gaten, maar die worden vervolgens allemaal opgeslagen in een doodgewoon tekstbestandje. Het bestand vind je hier: C:UsersPublicMicTray.log.

De onderzoekers van ModZero denken dat er geen opzet in het spel is en dat het echt om een foutje gaat. Dat stelt HP ook tegen The Next Web, waarmee ze het bestaan van de keylogger bevestigen.

ModZero raadt mensen met één van de hieronder genoemde HP-modellen aan om te kijken of C:WindowsSystem32MicTray64.exe of C:WindowsSystem32MicTray.exe is geïnstalleerd. Als dat het geval is, kun je het bestand het beste verwijderen.

Daarbij meldt het beveiligingsbedrijf wel dat als je het bestand verwijdert sommige speciale toetscombinaties voor de audio niet meer werken. In de meeste gevallen zul je daar geen hinder van ondervinden, zo zeggen de onderzoekers. Daarnaast raden ze aan om het logbestandje te verwijderen.

HP zegt binnenkort met een update voor de audiosoftware te komen waarmee hij niet meer functioneert als een keylogger.