Toen deze voormalige Delftse student zijn kamer betrok, stond de Berlijnse muur nog overeind. Maar nu moet hij van de rechter toch echt op eigen benen staan.

Een kleine drie decennia woont de man al op zijn studentenkamertje. En kennelijk bevalt hem dat best, want er moest een rechter aan te pas komen om hem het huis uit te jagen.

De huurder begon in 1983 aan een studie aan de TU Delft en rondde die in 1989 af. Vlak vóór hij afstudeerde betrok hij een woning van de SDSH, de Stichting Delftse Studenten Huisvesting (tegenwoordig DUWO). Daarvoor betaalde hij iets meer dan 300 gulden aan huur per maand. En daar woont hij nog steeds.

DUWO voelde pas in 2012 nattigheid en schreef de huurder dat hij het huis uit moest. Het is immers een studentenwoning en daaraan is een groot tekort, zeker nu er ook steeds meer buitenlandse studenten naar ons land komen. Volstrekt logisch, zou je zeggen. De huurder vond van niet en vertelde de rechter dat in 1989 iederéén welkom was als huurder bij SDSH, niet alleen studenten. In de huurovereenkomst van krap dertig jaar terug zou ook niet hebben gestaan dat de woning specifiek voor studenten was.

Kan wel zijn, stelt de rechter, maar in alle overeenkomsten, brochures en formulieren van destijds staat het woord 'student' duidelijk vermeld. "De gedaagde heeft kunnen en moeten begrijpen dat hij een woning voor studentenhuisvesting betrok."

In zijn vonnis maakt hij dan ook korte metten met de argumenten van de oud-student. Per 1 juni dit jaar, 28 jaar nadat hij voor het laatst verhuisde, zal hij ergens anders woonruimte moeten vinden. Daarnaast kan hij een boete van een paar honderd euro tegemoet zien en moet hij de proceskosten betalen.