De ‘butcher bird’ wordt het diertje ook wel genoemd: een ogenschijnlijk lief vogeltje dat er een nogal sadistische manier van jagen op nahoudt. Het grijpt een prooi vast en boort hem zonder pardon op scherpe punten, zoals prikkeldraad en boomtakken.

Daarna ramt de vogel net zo lang op de schedel tot het dier helemaal verlamd is en trekt hij het slachtoffer in stukken waarna hij het rustig opeet. Maar zelfs als hij geen honger heeft, lijkt de cracticus, zoals het mooie vogeltje officieel heet, er een genoegen in te scheppen om andere dieren kapot te maken. Hij spietst ze en bewaart ze voor een later maaltje. Ook versiert hij er zijn al even barbaarse vrouwelijke soortgenoten mee.

Om zijn slachtoffers om de tuin te leiden doet hij het geluid na van de prooi die hij op het oog heeft. De nietsvermoedende reptielen, muisjes en insecten denken een partner te hebben gevonden, maar worden vervolgens op brute wijze afgeslacht. Biologen denken dat de slimme vogeltjes hun gruwelmethode hebben ontwikkeld om het gif van de regenboogsprinkhaan te vermijden. Ze spietsen de sprinkhaan eerst ergens op een scherpe punt en wachten dan twee dagen met eten, zodat het gif is uitgewerkt.
Filmpje