Marijke Helwegen ziet opvallend veel overeenkomsten tussen zebravinken en zichzelf. Dat zei ze donderdagmiddag tegen RTV Utrecht. Helwegen opent donderdagavond de zebravinkenshow van Vogelvereniging Gooi en Eemland in Baarn.

Donderdagmiddag nam de 67-jarige inwoonster van Baarn vast een kijkje in het clubhuis van de vogelvereniging. "Het zijn allemaal mooie vogeltjes, net als ik. Maar ze zijn natuurlijk een klein beetje mooier gemaakt door de kweek. Net als bij mij", aldus Helwegen.

Hoewel ze er naar eigen zeggen niet mee te koop loopt, vindt Helwegen dat ze erg goed een zebravink kan imiteren. Dat vonden de vogels blijkbaar ook, want tijdens haar demonstratie begonnen ze mee te zingen.

Marijke Helwegen staat bekend als het icoon van de plastische chirurgie in Nederland. "Je wordt als een normaal mens geboren. Maar hoe meer je er aan doet en sleutelt en kweekt, hoe mooier die wordt", aldus Helwegen over mensen en de zebravink.

Het is voor het eerst dat de Baarnse vogelvereniging een show houdt met ruim tweehonderd zebravinken. "Ik zie een hele grote overeenkomst tussen een zebravink en Marijke. Hoe ze eruit ziet, de kleurschakering en hoe ze het doet", aldus een lid van de vogelvereniging trots. "Dat is wat we zoeken."

Tijdens de opening donderdagavond wordt de mooiste zebravink door Helwegen gekroond. Tot en met zaterdag staan de vogels in het clubhuis van de vogelvereniging.