In plaats van een excuus, krijgen blinden en slechtzienden vaak verwensingen te horen als fietsers hen bijna of helemaal van de sokken rijden.

‘Als ik die fietsers beet zou kunnen pakken, zou ik de politie bellen. Maar ja, ik houd ze niet bij...’’ Elisabeth Smelik (60) uit Schildwolde maakt in Groningen geregeld mee dat ze bijna wordt aangereden bij het oversteken van een fietspad.

Twee keer al overkwam het haar echt langs de Hereweg. ,,Om bij het knopje voor de verkeerslichten te komen, moet je eerst het fietspad oversteken. Ik hoor fietsers niet aankomen, ze moeten mij zien. Dat is dus al een paar keer misgegaan op het zebrapad. Kan gebeuren.’’

,,Gelukkig bleef ik ongedeerd en hielpen vriendelijke omstanders ons overeind. Maar het doet je wel wat. In plaats van excuses te horen, krijg je verwensingen naar je hoofd geslingerd. Een van de daders riep zelfs nog: ‘Kijk uit je doppen, mens!’ voordat hij verdween. Nou vraag ik je...’’

Smelik is bijna 20 jaar slechtziend en sinds vijf jaar volledig blind. Het weerhoudt haar er niet van vrijwel dagelijks vrijwilligerswerk te doen, meestal in de stad. Daar gaat ze met de bus naartoe en ze wandelt het laatste stukje. Met dank aan haar geleidehond Minthe. De labrador-retriever kent de route op haar duimpje en houdt er een flink tempo op na.

,,Minthe kon minder goed omgaan met de ongelukken. Ze schrok heel erg en bleef een tijdje angstig voor fietsers. Gelukkig is dat met wat extra training overgegaan, maar we ervaren de laatste jaren steeds minder respect voor de witte stok en de geleidehond. Vermoedelijk zitten steeds meer fietsers met hun smartphones te spelen en zien ze ons daarom over het hoofd.’’

Op de Internationale Dag van de Witte Stok, die zaterdag wordt gevierd, vraagt de Oogvereniging aandacht voor blinden en slechtzienden in het verkeer. In Groningen (Westerhaven, 11-17 uur) en Uithuizen (centrum, 14-16 uur) kunnen mensen zelf ervaren hoe het is als visueel gehandicapte op straat te lopen.

Smelik: ,,In de provincie horen we elektrische fietsen niet. Wel de bel, maar dan weten we nog niet aan welke kant ze passeren. En in winkelstraten botsen we soms tegen mensen op die plotseling stilstaan, vaak ook om iets met de smartphone te doen.’’ Bezoekers van de Dag krijgen ook te horen dat de politie voor geen voorrang geven een boete van 180 euro mag geven.
Foto