Wil je als man een slim kind? Dan is het zaak om een intelligente moeder te vinden. Intelligentie hebben kinderen namelijk vooral te danken aan de genen die zij van hun moeder hebben geërfd.

Dit blijkt uit een recent onderzoek gepubliceerd in Psychology Spot, waarover Ouders Online schrijft.

Hoe dat precies zit? Vrouwen hebben twee X-chromosomen, terwijl mannen een X-Y-paar hebben. Op het X-chromosoom zitten tientallen genen die invloed hebben op intelligentie. Op het corresponderende Y-chromosoom, dat het kind van zijn vader krijgt, bevinden zich behalve de genen die het geslacht bepalen nauwelijks andere genen.

Dit onderzoek is niet het enige onderzoek dat tot deze conclusie komt. Uit een grootschalig onderzoek uit 1996 waarin 12.686 mensen werden ondervraagd over onder andere hun IQ, blijkt dat de beste voorspeller van intelligentie, het IQ van de moeder was.

Overigens zijn niet alleen de genen van de moeder die invloed hebben op het intelligentieniveau van het kind. Zo kunnen ook milieu- en cultuurinvloeden meespelen. Zoals bijvoorbeeld de ruimte en de mogelijkheden die een kind heeft om zijn intelligentie te ontwikkelen.