Een vriendengroep uit het Gelderse Eefde is niet te spreken over het handelen van de Toto. De groep had duizenden euro's ingezet op een Olympische weddenschap, maar de Toto weigert geld uit te keren.

Bij toeval kwam een vriend van Chantal Vredeveld erachter. De Toto had nog een weddenschap openstaan over een voetbalpoule in groep b van de Olympische Spelen waarvan de uitslag al bekend was.

Chantal licht toe: "In de betreffende poule stond Nigeria met 6 punten bovenaan. De nummer 2, Colombia, stond slechts op 2 punten en kon zelfs na het winnen van de wedstrijd nooit meer kampioen worden. Ook al was al duidelijk wie kampioen ging worden, je kon nog wel op de poulewinnaar wedden. Dat deden we dus ook met onze vriendengroep."

De meeste vrienden van Chantal kochten een lot van 170 euro. Eén vriend kocht zelfs een lot van 1000 euro. "Als je goed gokt, krijgt je 2,6 keer je bedrag dat je hebt ingelegd."

In totaal had de vriendengroep zo'n 7.000 euro ingezet. Maar nadat de wedstrijd was gespeeld en de vrienden naar het wedkantoor gingen om hun geld op te halen, kregen ze een teleurstellende mededeling. Toto had de desbetreffende voetbalpoule al voor de wedstrijd gesloten.

Toto-woordvoerder Floris van Driel geeft toe: "We hebben een fout gemaakt. Onze exuses daarvoor." Volgens Van Driel had deze weddenschap nooit open mogen staan. "Het was namelijk al duidelijk dat Nigeria de winnaar zou worden. Maar in ons reglement staat dat, wanneer deelnemers kunnen nagaan dat er sprake is van een fout, dat we niet hoeven uit te keren. Al is het wel heel vervelend. We gaan een bedrijf de fout laten uitzoeken."

De vriendengroep van Chantal vindt dat de Toto zich er wel heel makkelijk van af maakt. "De Toto maakt een fout en geeft dat ook toe. Maar wat doen ze vervolgens? Het staatsbedrijf probeert de fout niet op te lossen maar gaat een beetje met zijn kont draaien. Niet eerlijk."

Volgens de Gelderse vriendengroep heeft de Toto geen excuses gemaakt. De deelnemers krijgen 'slechts' hun inleggeld terug. Een rechtszaak gaat de vriendengroep overigens niet aanspannen. "Dan kost het ons nog meer geld." Maar nog een keer meedoen? "Nee, dit was onze eerste en laatste keer."