"Het is heel fijn dat ik zelf mijn deur kan openmaken", zegt een gevangene in Dordrecht. Hij heeft een eigen sleutel van zijn cel, net als steeds meer gevangenen in Nederland. "Ik hoef nu niet steeds aan een bewaker te vragen of de deur open mag."

De man van rond de 50 werd veroordeeld tot acht jaar cel vanwege grootschalige hennephandel. Ruim vier jaar heeft hij er inmiddels op zitten.
'We hebben sinds kort een flatscreen-tv'

Tijdens recreatie-uren kan hij zelf bepalen of hij zijn cel uitgaat. Daarbuiten gaat de deur op slot en kan hij hem niet openmaken. "Je gaat om 16.45 uur naar binnen en de volgende ochtend om 7.30 uur mag je er weer uit", zegt hij. "Ga er maar eens aanstaan, al die uren die je binnen zit. Dat is niet fijn."

Hij vindt de vergelijking met een verblijf in een hotel dan ook onzin. "Daar moeten Nederlanders echt eens van af", zegt hij. "Als je 's middags je vrouw aan de lijn hebt die vertelt dat je kind met 40 graden koorts in het ziekenhuis ligt, dan moet je toch gewoon naar binnen. Dan maak je je de hele nacht ongerust hoe het met je kind is. Hotel, dat moet je gewoon vergeten. Het is zwaar om hier te zitten."

Met een eigen sleutel wordt het leven in de gevangenis wel wat aangenamer, vindt hij. Maar het is ook een verantwoordelijkheid. "Je moet er wel voor zorgen dat je je deur op slot doet. Want ja, je zit toch in de gevangenis, dus je moet goed op je spulletjes letten."