Hij is met 92 jaar de oudste huisarts van het land, dokter Nico van Hasselt uit Buitenveldert. Hij viert deze week zijn 60-jarige jubileum als huisarts en dat was reden voor een boek. 'Ik ben 24 uur per dag beschikbaar. Het is geen baan, maar een bestaan.'
Als het aan de zorgverzekeraars had gelegen, was Van Hasselt 27 jaar geleden al gestopt met zijn praktijk. 'Ze zeiden dat je minder kwaliteit levert na je 65e. Dat hadden ze dus niet moeten zeggen, dat konden ze helemaal niet bewijzen, vandaar dat ik gewonnen heb.' Hij kreeg bijval van de Commissie gelijke behandeling en dat resulteerde uiteindelijk in de afschaffing van de leeftijdsgrens voor huisartsen.
De titel van zijn boek is Opgeven...nee dus! is niet alleen daarom typerend. In de Tweede Wereldoorlog zat Van Hasselt in het verzet tot hij gevangen werd genomen door de Duitsers. Tijdens zijn gevangenschap besloot hij dat als hij de oorlog zou overleven, hij huisarts zou worden. En zo geschiedde.
Oude stempel
Sinds 1959 bestiert Van Hasselt zijn praktijk aan huis. 'Het heet niet voor niets een huisdokter'. En dat doet hij op een, waarschijnlijk in de ogen van de huidige generatie huisartsen, ouderwetse manier.
'Mijn computer staat boven. Als ik hier zit met iemand, kijk ik hem recht aan en hebben we met zijn tweeën contact. Dan ga ik niet eerst opzij zitten en op de computer iets doen, "blijft u even zitten", dat doe ik niet.' Na zestig jaar is er natuurlijk de vraag: hoelang gaat hij nog door?
'Dat weet je niet. Mensen vragen me weleens, hoe komt dat je zo lang nog bij de tijd blijft? Dat weet ik niet. Geluk gehad denk ik.'
Filmpje