Duizenden auto's zitten onder de drab door een foutje van Rijkswaterstaat. Die bood daarop een gratis wasbeurt aan voor gedupeerde automobilisten, met chaotische taferelen tot gevolg.

De afgelopen dagen zijn auto's besmeurd door een donkere smurrie op de A28, ter hoogte van het Drentse dorp Tynaarlo. Dat was het gevolg van werkzaamheden, waarbij een emulsie werd aangebracht om het asfalt te verstevigen.

Er zijn inmiddels waarschuwingsborden op de weg geplaatst en er geldt een tijdelijke snelheidsbeperking wegens slipgevaar. Automobilisten krijgen het advies om niet van rijbaan te wisselen, omdat de smurrie vooral midden op de weg ligt. Verder zijn veegwagens ingezet, maar dat helpt tot dusverre onvoldoende. Het werk aan de weg is voorlopig stilgelegd.

Rijkswaterstaat en de aannemer lieten weten dat gedupeerden hun auto gratis door de wasstraat kunnen halen bij twee tankstations in het Drentse dorp.. Op de toegangsweg van de A28 staan honderden automobilisten in de file op weg naar de wasstraat.

Een medewerkster spreekt van 'een gekkenhuis'. "Het is gewoon niet normaal. Er staat zeker een kilometer aan auto's te wachten. Wij zijn tot 22.00 uur vanavond open, maar ik denk niet dat iedereen aan de beurt komt.''

Door de kleverige smurrie moet het lak van de auto's eerst worden voorbewerkt voordat die door de wasstraat kunnen, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Dat kost extra tijd.'' Rijkswaterstaat heeft verkeersregelaars naar het dorp gestuurd om alles in goede banen te leiden.

Ook morgen kunnen autobezitters hun auto gratis laten wassen. Er wordt nu gekeken of meer wasstraten in Noord-Drenthe mee kunnen doen.