Hannie van Rijssel en Hans Pennings uit Asten kunnen sinds donderdagavond niet meer thuis slapen. Tijdens de zware storm is een deel van een 30 meter hoge eik afgebroken en door de dakkapel geslagen. Een boom waarover het stel de gemeente negen jaar geleden al waarschuwde.
Hannie was boven de was aan het opvouwen over een hekje op de overloop. Tot er plots van alles naar beneden kwam vallen. Ze werd ternauwernood niet geraakt. ,,Mijn vrouw was een meter van de dood af", stelt Hans.

Na de schrik volgde de woede. Al jarenlang voert het echtpaar strijd over de drie eiken langs het huis. Die hebben een beschermde status, dus mogen de bewoners er niets mee doen. ,,We maken ons al jaren zorgen om de veiligheid. Vooral voor onze kleinkinderen die hier regelmatig zijn", zegt Pennings. ,,Eikels komen met een behoorlijk snelheid op de grond. En regelmatig breken takken af."

Om de twee jaar worden de bomen gekeurd. ,,Daarvoor komt een boomdokter. De laatste keer was in mei. 'Deze waaien nooit om', luidde het oordeel." Een maand later werden die woorden gelogenstraft. Ze zijn inderdaad niet omgewaaid, maar geknakt als een luciferhoutje. Door de harde wind.
De schade is enorm. Volgens de eerste schatting bedraagt die 70.000 tot 100.000 euro. De familie gaat de gemeente Asten aansprakelijk stellen. Dat is ook de reden dat die nu niet wil reageren. Omdat het een juridische kwestie wordt, aldus de woordvoerder. Wethouder Theo Martens is wel vrijdag komen kijken.
In het Brabantse Luyksgestel werd zaterdag druk geklust om alle schade van de grote storm weer te repareren. In de stromende regen zijn tientallen inwoners van het Kempische dorp druk doende de rotzooi op te ruimen. In het dorp zijn weinig panden te vinden, waar de extreme hagelbui van donderdagavond geen schade heeft veroorzaakt.

Hagelstenen zo groot als biljartballen vernielden duizenden dakpannen, lichtkoepels en ramen en sloegen gaten en deuken in auto's. ,,Dit is bizar", zegt Bas van der Sterren, die samen met een paar maten al twee dagen bezig is de kapotte pannen van zijn dak te halen. ,,Het ziet eruit alsof het oorlog is." De daken van heel veel huizen en bedrijfspanden in Luyksgestel zijn afgedekt met oranje, blauwe en grijze zeilen.

Even verderop laat Ad Larmit vuistgrote putten in zijn gazon zien: alsof er een meteorietenregen is ingeslagen. Larmit heeft zijn dak dicht zitten. ,,Hier in de buurt was geen dakpan meer te krijgen. Ik ben gisteren naar Nijmegen gereden om pannen te kopen. 1500 stuks. Zonde, dat dak lag er net een halfjaar op."
Foto