Het is mogelijk om op Mars-grond eetbare gewassen te telen. Dat blijkt uit het onderzoek van de Nederlandse onderzoeker Wieger Wamelink. Dat is een belangrijke ontdekking, want dat zou betekenen dat eventuele Mars-pioniers op de planeet hun eigen voedsel kunnen verbouwen.

Wamelink, ecoloog bij de Universiteit van Wageningen, doet al lang onderzoek naar het verbouwen van planten op Mars-grond. Nu heeft zijn team vastgesteld dat de groenten eetbaar zijn: ze bevatten geen giftige stoffen. "Dit zijn opmerkelijke en veelbelovende resultaten", zegt de onderzoeker tegen het Franse persbureau AFP.

Het onderzoeksteam heeft radijs, erwten, rogge en tomaten verbouwd op de Mars-grond. "Dat is allemaal eetbaar. Ik ben heel benieuwd hoe het smaakt."

Wamelink gebruikt voor het onderzoek speciale grond die door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is ontwikkeld. De grond is volgens de NASA vergelijkbaar met grond op de Rode Planeet. Daarmee doet het team al sinds 2013 experimenten.

Tot nu toe waren er twijfels over de eetbaarheid van de gewassen. De vrees was dat er te veel zware metalen in de groenten terecht zouden komen, omdat die voorkomen in Mars-grond.
Filmpje