Verscheidene wetenschappers zijn ervan overtuigd dat overmatige seks een helende werking heeft op het menselijk lichaam. Hoe vaker je seks hebt, hoe minder snel je ziek zal worden. Seks heeft een gunstige invloed op het lichamelijk en geestelijk welzijn.

Onderzoekers van de Montreal universiteit (Canada) deden onderzoek naar het seksgedrag van iets meer dan 3200 mannen. Het ging daarbij om veilige seks.

Mannen die met meer dan 20 vrouwen het bed deelden, hadden ruim 30 procent minder kans op het ontwikkelen van prostaatkanker. Ook hadden ze bijna 20 procent minder kans op het krijgen van een agressieve kankersoort.

Ook heeft overmatige seks een positieve invloed op het hart, de bloedvaten, hormoonhuishouding en stressstatus.

Uit een Frans onderzoek kwam eerder ook naar voren dat mannen en vrouwen die heel vaak seks hebben, een sterkere weerstand ontwikkelen. Ook hun geestelijke gesteldheid krijgt een oppepper door het vaker vrijkomen van onder meer endorfines.

Tijdens het Canadees onderzoek blijkt overigens dat seks tussen mannen onderling, een tegenovergesteld effect heeft voor de gezondheid. Homomannen die het bed deelden met meer dan 20 sekspartners van hun eigen geslacht, hebben een twee keer grotere kans op het ontwikkelen van prostaatkanker. Er is daarenboven 500 procent meer kans op het krijgen van een minder agressieve vorm van prostaatkanker.

De wetenschappers zeggen verder dat ook frequenter seks met 1 partner, een gelijkwaardig effect heeft op de gezondheid.