Het is net een beetje Holland’s Got Talent, de knop die leraar Arjan van der Meij aan het maken is. Als het goed is komt er binnenkort een ‘swagometer’ te hangen bij zijn natuurkundeles aan het Christelijk College de Populier in Den Haag. Leerlingen kunnen met een druk op de knop de leraar wegstemmen. Is de uitslag negatief, dan hoor je een treurig deuntje. Als de leerlingen op de groene knop drukken, hoor je natuurlijk overwinningsmuziek. “Welk liedje het wordt moet ik nog met mijn leerlingen bespreken”, zegt Arjan van der Meij tegen het AD. “Iets van Star Wars of zo.”

Aan het einde van de les kunnen de leerlingen via een stemkastje stemmen op ‘swag’ of ‘non-swag’ (not kidding here). “Docenten beoordelen leerlingen de hele dag”, vertelt Arjan. “Dan mogen zij het ook zeggen als wij het niet goed doen. Zo kun je je lessen verbeteren.” De leerlingen kunnen ook briefjes inleveren met suggesties. Op zich is Arjans idee niet heel gek. Hoe vaak heb je wel niet een onvoldoende gehaald, omdat de leraar het niet goed uitlegde?

Maar deze natuurkundeleraar heeft wel lef, want wat nou als de leerlingen zijn lessen helemaal kut vinden? Natuurkunde staat niet vaak bovenaan het lijstje van favo vakken. “Dat zou heel zuur zijn. Kennelijk ben ik dan te saai en is er werk aan de winkel.”
Foto