Het is niet bepaald hogere wiskunde, maar toch hebben veel mensen er moeite mee. Gaat de klok komende zaterdagnacht, tijdens het ingaan van de zomertijd, nu een uur voor- of achteruit? Ondanks onze telefoons en computers blijken er nog steeds mensen afspraken te missen omdat ze de wekker verkeerd zetten.

Pakweg een derde van de Nederlanders vergist zich, zo valt af te leiden uit een (niet-representatief) onderzoek dat klokkenmaker Nextime hield. Daaruit bleek dat 62,9 procent van deelnemers wist dat de klok vooruit wist, maar dat 32,6 van mening was dat-ie juist achteruit ging. 1,1 procent van deelnemers gaf toe dat hij het niet wist. Het meest interessant is misschien nog de vierde groep: 3,4 procent denkt om duistere redenen dat het per keer verschilt.

Het meest voorkomende gevolg, melden de uitvoerders van het onderzoek, is dat mensen te laat op hun werk komen. Andere problemen ontstaan als mensen op vakantie zijn en er automatisch vanuit gaan dat de klok ook daar een uurtje verspringt. Een respondent had een aardig idee: hij stelde voor om de zomertijd op maandagochtend 09.00 in te laten gaan, zodat collega's elkaar er aan kunnen herinneren. Een ander gaf een simpel geheugensteuntje: voorjaar is vooruit.

Overigens is lang niet iedereen blij met de lange avonden, blijkt op facebookpagina Stop de Zomertijd. Baby's en dieren zouden door de tweejaarlijkse tijdswijziging van slag raken, en de oprichters pleiten voor afschaffing. 'Stoppen!!! Mijn hoogsensitieve kinderen en ik hebben er last van', schrijft één van de volgers. Een online petitie leverde overigens tot nu toe slechts 1062 ondertekenaars op.

De zomertijd werd ingevoerd in de jaren '70 van de vorige eeuw, naar aanleiding van de oliecrisis. Door de klok een uur vooruit te schuiven vielen zonsopgang en zonsondergang meer samen met het opstaan en naar bed gaan van mensen. Dat bespaarde energie omdat het licht minder lang hoefde te branden. Wetenschappers menen dat die redenering inmiddels achterhaald is: mensen gaan er 's avonds meer op uit en men verbruikt sowieso veel meer dan decennia geleden.

Eind oktober wordt de klok weer verschoven; dan gaat hij weer een uur terug.