In Japan is één van de gasten in een specialiteitenrestaurant zich rotgeschrokken toen de bereide vis op zijn bord plotseling tot leven kwam. Het lijf van de zoetwaterkarper was in de keuken gebakken, in handzame moten gehakt en bedekt met saus. De kop van de vis zat er nog aan. Maar toen de eter bij wijze van geintje wat alcohol in de bek van het dier goot, begon de vis opeens op raadselachtige wijze met de bek te bewegen.
Het bizarre tafereel, waarvan een filmpje op YouTube is gezet, heeft al tot verschillende theorieën geleid. Heel wat mensen reageren ontzet, omdat ze denken dat het arme dier nog leefde. ,,Dood dat schepsel toch alvorens je het opeet", klinkt het. ,,Zinloos en heel wreed." Anderen wijzen op de diepe sneden in de rug. ,,Die karper moet dus wel morsdood zijn. Maar het zenuwstelsel kan wel nog werken. Dat zal in dit geval hebben gereageerd op hitte en koude."

De meest geloofwaardige optie is mogelijk dat het om een zogenoemde Yin Yang-bereiding gaat. In dat geval wordt de vis levend tot aan de kop in kokende olie gehouden. Het bovenste deel blijft zo ongeschonden, met de bedoeling om de mond te laten bewegen. De vis leeft dus misschien nog als hij met saus besprenkeld op het bord ligt. Het gruwelijke Yin Yang-idee komt oorspronkelijk uit Taiwan, maar is daar als gerecht inmiddels ten strengste verboden. In Japan wordt het nog wel af en toe op tafel gezet.
Filmpje