Swansea, aan de oostkust van Australië, heeft een eigen 'Monster van Loch Ness'. Maar dan echt. Ethan Tippa uit Newcastle heeft er een foto van.

Maar wat is het, vroeg Tippa zich af. Hij plaatste de foto gisteren op zijn Facebookpagina. Het bericht, nu al ruim 2000 keer gedeeld, werd opgepikt door lokale media. Die hebben inmiddels het antwoord.

Een bioloog zegt tegen de Newcastle Herald dat het gaat om een 'pike eel', een vissensoort uit de familie van snoekalen. Volgens de bioloog is het dier te herkennen aan de vorm van de kop. "Door de hoek van waaruit de foto is gemaakt, is het moeilijk om te zien hoe lang hij is", zegt hij. Gemiddeld wordt de Muraenesox bagio zo'n 1,8 meter, maar deze versie lijkt flink groter.

Vissers hebben vaak grote moeite om dit soort vissen binnen te halen: de dieren hebben sterke spieren. De tanden kunnen bovendien flinke snijwonden opleveren. Deze pike eel is overigens niet meer in leven. Mogelijk heeft het dier vastgezeten in een net, is het in botsing gekomen met een schip of is het gewoon aan ouderdom overleden.
Foto