Een reusachtige glazen kerk in de vorm van een hakschoen wordt in Taiwan ingezet om vrouwelijke gelovigen te verleiden tot een bezoekje aan de toeristische Southwest Coast National Scenic Area.

Het 16 meter hoge gevaarte met 320 glazen panelen zal niet gebruikt worden voor normale diensten, maar vooral voor trouwfoto's en huwelijksceremonies. De kerk, die ongeveer 620.000 euro kostte, is volgens een woordvoerder van de lokale overheid voorzien van maar liefst honderd op vrouwen gerichte extra's, zoals een romantische stoel voor stelletjes en koekjes en taart.

Volgens de BBC is de schoen geïnspireerd door een verhaal uit de omgeving. In de jaren zestig zou de trouwerij van een 24-jarig meisje met gangreen zijn afgeblazen, nadat haar beide benen geamputeerd moesten worden. Ze bleef volgens ambtenaren de rest van haar leven ongetrouwd en zou haar hele leven bij een kerk hebben doorgebracht.

Bij welke kerk het glazen gebouw precies hoort, is nog niet duidelijk. De meerderheid van de Taiwanese bevolking wordt gevormd door boeddhisten en taoïsten.

In de Bijbel staan schoenen overigens op verschillende plekken juist symbool voor het wereldse, ongewijde. Wanneer God met Mozes spreekt vanuit een brandende braamstruik, gebiedt hij hem: "Trek je schoenen uit, want je staat op heilige grond". Ook priesters liepen blootsvoets op het tempelterrein.

Daarnaast staan de schoen in de Bijbel ook symbool voor bezit. Een aankoop was beklonken wanneer de verkoper zijn schoen aan de koper gaf. Iemand een schoen toewerpen was juist weer een teken van minachting.

Wie, met of zonder schoenen, de Taiwanese kerk wil betreden moet nog even wachten. De kerk is nu nog gesloten voor publiek, maar zal in ieder geval voor de aanvang van het Chinese nieuwjaar - op 8 februari - haar deuren openen.
Foto