Batman hoeft zich niet meer druk te maken over 'vervalste' Batmobiles. Een federale Amerikaanse rechtbank heeft zich vandaag, in hoger beroep, uitgesproken in het voordeel van de gemantelde superheld. Alleen met permissie van rechthebbende DC Comics mogen nog replica's van Batmans karretje worden gemaakt.

DC Comics spande vorig jaar een zaak aan tegen replicabouwer Mark Towle uit Temecula, Californië, die in zijn Gotham Garage voor zo'n 90.000 dollar kopieën maakt van het voertuig waarin Adam West rondreed in de bioscoopfilm uit 1966. Towle, die van mening is dat de Batmobile slechts een aanpassing is van een bestaande auto: de Lincoln Futura, verloor die zaak en ging in beroep.

Volgens het 9de US Circuit Court of Appeals behoren de rechten op de Batmobile, ontworpen door de legendarische carrosseriebouwer George Barris, echter exclusief toe aan DC Comics. Alleen met toestemming van de uitgever mogen replica's worden vervaardigd. Hetzelfde geldt ook voor Michael Keatons versie van de superheldenauto uit 1989 die Towle nabouwt.
Foto