In 2000 deed de CIA een aantal voorspellingen over hoe de wereld er vijftien jaar later uit zou zien. De Amerikaanse geheime dienst zat er niet ver naast.

1. Terrorisme
Ver voor 9/11 en IS schreef de CIA al: ”Tussen nu en 2015 zullen terroristische aanvallen steeds geavanceerder worden en ontworpen zijn om grote hoeveelheden slachtoffers te maken.” De terroristen komen waarschijnlijk uit het Midden-Oosten of Zuid-West Azië.

2. Oorlog
De CIA was destijds erg bang voor massavernietigingswapens. De overheidsdienst voorspelde dat de spanningen met Rusland zouden oplopen en noemde de kwetsbaarheid van Oekraïne voor het Russische leger.

3. Technologie
Internet zal een gigantische groei doormaken met ‘universele draadloze verbindingen’ en de overheid zal kwetsbaar zijn voor digitale aanvallen. Mensen zullen zich in 2015 zorgen maken om hun privacy, schrijft de geheime dienst.

4. Wereldbevolking
In 2015 zullen er zo’n 7,2 miljard mensen op aarde leven en de meesten wonen dan in steden, voorspelde de CIA in 2000, toen de wereldbevolking 6,1 miljard mensen telde. Er zijn er nu 7,3 miljard. Ruim de helft woont in de stad.