Een 80-urige werkweek geldt als ‘matig’ en ziekte kan geen excuus zijn: werken bij Amazon is de hel, blijkt uit de meer dan honderd interviews die de New York Times deed met senior-managers en ex-medewerkers.

‘s Werelds grootste online-winkel met een beurswaarde van 250 miljard dollar houdt er een waanzinnig personeelsbeleid op na voor haar bijna 100.000 medewerkers.

Verschillende werknemers die van kanker herstelden, verklaarden dat hun leidinggevenden bij terugkeer lieten weten dat ziekte geen excuus was om minder te presteren. Een vrouw die een dag na haar miskraam al weer aan het werk was, kreeg te horen dat als ze kinderen wil, ze maar ergens anders moet gaan werken.

Via een online verklikinstrument worden werknemers aangemoedigd mindere prestaties van collega’s anoniem te melden aan hun managers en met een gesofisticeerd algoritme wordt de productiviteit van iedereen minutieus gemonitord. Mensen die om middernacht niet op een mail reageren, krijgen een berisping.

Tijdens vergaderingen wordt het agressief afbreken van andermans ideeën als een teken van sterkte gezien. Medewerkers krijgen twee dagen voor een teamvergadering rapporten van soms wel zestig pagina’s cijfermateriaal en worden tijdens de vergadering getest of ze de duizenden cijfers van buiten kennen.

Slechts 15 procent van de Amazon-medewerkers houdt het langer dan vijf jaar vol. Toch heeft CEO en oprichter Jeff Bezos gek genoeg geen idee wat er speelt. Hij hoopt, zo schreef hij in een e-mail aan alle medewerkers, dat de beschrijving van de werksfeer niet strookt met de werkelijkheid en dat zijn werknemers plezier beleven aan hun werk.