In België hebben ze zo hun eigen zorgen. Over de kwaliteit van hun mayonaise bijvoorbeeld. Die moet namelijk voor minimaal 80 procent uit vetstof bestaan en 7,5 procent eigeel bevatten. Dat staat in een wet uit 1955. De Vlaamse minister Kris Peeters wil daar verandering in brengen tot grote opluchting van de producenten, die liever mayo maken met minder vet.
“Die situatie is niet langer houdbaar”, zegt Nicholas Courant, woordvoerder van de federatie van de voedingsindustrie Fevia. ”Onze producenten lijden onder discriminatie. Buitenlandse collega’s mogen immers wel mayonaise op de markt brengen die minder vet is. Zo kunnen zij tegemoetkomen aan de stijgende vraag naar sauzen met minder calorieën.”
In Nederland bevat mayo bijvoorbeeld maar 70 procent vet en in Spanje zelfs maar 65 procent. “Willen Belgische sauzenmakers een soortgelijke mayonaise verkopen, dan moeten ze die als dressing brengen.” En dressing verkoopt veel minder goed, stelt Courant.
Gelukkig lijkt er ”na een jarenlange discussie” eindelijk een oplossing: er komt een ‘traditionele’ mayo met 80 procent vet en een ‘gewone’ met 70 procent vet.