Het stadsbestuur van Beaver Dam in de Amerikaanse staat Wisconsin heeft besloten dat kangoeroes niet langer dienst kunnen doen als hulpdier. Het besluit viel enkele maanden, nadat een vrouw haar babykangoeroe had meegebracht naar een vestiging van McDonald's.

De raad heeft unaniem besloten dat voortaan alleen honden, en in uitzonderlijke gevallen een pony, als hulpdier kunnen worden aangemerkt. De politie kan het inzetten van elk ander dier beboeten.

Een vrouw nam in februari haar babykangoeroe mee naar het fastfoodrestaurant. Ze had het diertje in een deken gewikkeld en vastgezet in een kinderzitje. De vrouw claimt over de juiste papieren te beschikken om haar kangoeroetje naar openbare gelegenheden mee te mogen brengen.

De kangoeroe zou haar helpen omgaan met emoties en stress. Ze zou een doktersbewijs hebben dat haar kangoeroe kwalificeert als therapeutisch dier. Ze weigerde echter de naam van de dokter die het bewijsje schreef prijs te geven.

Advocaat Maryann Schacht zegt dat emotionele ondersteuning alleen onvoldoende is om van een hulpdier te spreken. Volgens haar staat in de Americans with Disabilities Act (ADA, waarin gelijke rechten voor gehandicapten zijn geregeld) dat een ongetrainde hond geen hulpdier is. Voortaan gelden alleen gecertificeerde honden, of pony's, als hulpdier.