Het lijkt zo'n mooi gebaar, de minister-president die moslims in Nederland een 'fijne ramadan' toewenst. Maar niet iedereen kon de tweet van Mark Rutte waarderen.

Vanochtend om 09:04 uur plaatste de premier de volgende tekst op Twitter:
“Graag wens ik de miljoen moslims in Nederland een fijne ramadan toe. Ramadan kareem."

Een storm aan reacties volgde. De één nog negatiever dan de andere. PVV-leider Geert Wilders was er snel bij om de minister-president 'knettergek' te noemen. Sommigen zien de tweet als een manier om stemmen te trekken. Weer anderen spreken van 'de misselijkste tweet aller tijden'.

Ramadan is voor moslims een maand van inkeer waarbij van vlak voor zonsopkomst, de dageraad, tot zonsondergang wordt gevast. Ongeveer honderd volgers deelden de tweet.

Op Twitter vragen mensen zich af waarom Rutte zo'n tweet niet verstuurde op aswoensdag, de dag dat katholieken beginnen met vasten. "Toch het equivalent van de ramadan", schrijft een twitteraar. "Misschien de volgende keer ook de joden Rosh Hashana wensen. Of de hindoes een prettig Divali. Of de christenen een fijne Pasen", twitterde Jacob Fresco.

Anderen vragen zich af of het woord 'fijn' wel toepasselijk is voor de ramadan. "Wens mij dan ook even een ‘fijne' wortelkanaalbehandeling toe", schrijft Silvia Witteman.

Ook andere wereldleiders wensten moslims een goed ramadan, niemand minder dan de Amerikaanse president Barack Obama plaatste vannacht deze tweet:
"From my family to yours, Ramadan Kareem." —President Obama.

De Britse premier David Cameron plaatste zelfs een videoboodschap.