Kunstenaar Martin Krijnen (38 ) is uit 'het systeem' gestapt. Hij nam het rigoureuze besluit om op eigen kracht te overleven, buiten de maatschappij. Na een maandenlange voorbereiding trok hij met zijn zelfgebouwde fietskar en zijn zwijn de natuur in.

De Oosterhouter ergert zich al jaren aan alles wat er volgens hem misloopt in de samenleving. "De dwang om belasting te betalen, een betaalrekening te hebben, een ID- kaart, een zorgverzekering. Overal waar je in de maatschappij op inzoomt, is het mis. De voedingsindustrie, de bankwereld, we zijn gewoon beroofd. Het keiharde werken om allerlei spullen te kunnen kopen: daar moet je dus gelukkig van worden?"

Nu verblijft hij in een bosje tussen Terheijden en Den Hout. "Ik kan me snel verplaatsen. Als ik ergens gezeur krijg, breek ik op. Er zijn genoeg mooie plekken waar ik kan staan waar niemand je ziet."

Na een moeilijke start gaat het nu goed met Krijnen. Bijna 2 maanden nadat hij uit 'het systeem' is gestapt, kan hij uit volle overtuiging zeggen dat hij de goede keus heeft gemaakt. "Ik heb geen stress, geen honger en dorst en ben ook sterker geworden. Mijn uithoudingsvermogen is groter en ik ben inmiddels ook beter bestand tegen lage temperaturen. Ik voel me helemaal in mijn sas."

De kunstenaar is voorlopig niet van plan om uit West-Brabant te vertrekken. "Ik ga me voorbereiden op de winter. Dat wordt een echte uitdaging. Ik twijfel of ik een semi-permanent onderkomen ga bouwen of dat ik een winterbestendige tent in elkaar ga zetten. De winter wordt de echte test. Maar daar zit ik ook op te wachten. Ik wil ervaren wat er gebeurt als mijn eten op is of als het echt koud wordt. Dan zal ik creatief moeten denken. Op zulke momenten leer je iets. Daar is het mij om te doen."