De Apple Watch is niet in staat om de hartslag van de drager goed te lezen als hij op een getatoeëerde pols is aangebracht. De inkt, zeker als die donker is of rood, houdt een betrouwbare hartslaglezing tegen.

Omdat de hartslag niet wordt herkend, gaat de Apple Watch dan ook steeds op slot als hij maar even uit staat. Normaal moet hij detecteren dat hij nog steeds rond dezelfde pols zit, en dan zonder de verplichting om een pincode in te voeren, weer aan gaan. Dat lukt dus vaak niet als hij de hartslag kwijt raakt vanwege een tatoeage onder het horloge.

Een en ander heeft te maken met de technologie die Apple gebruikt om de hartslag te lezen. Daarvoor worden groene led's gebruikt, die honderden keren per seconde de pols in schijnen om de rode bloedstroom te detecteren. Als daar een zwarte of rode tatoeage overheen zit, zien de led-lampjes de bloedstroom niet meer. Afhankelijk van de vorm en de 'dichtheid' van de tattoo kan de Apple Watch de bloedstroom deels of helemaal niet meer volgen, wat tot problemen leidt met allerlei andere functies van het horloge.

De Apple Watch is niet uniek met het gebruik van groene led's voor het detecteren van de hartslag; ook de Fitbit Charge HR doet dat zo. En ook die smartwatch raakt in problemen in combinatie met een tattoo op de pols.