Het Britse parlement buigt zich vandaag over de vraag of sommige kinderen straks drie ouders mogen krijgen. Door een speciale behandeling zouden kinderen met een zeldzame aandoening in de toekomst het genetisch materiaal van hun vader en twee moeders kunnen krijgen. Dat zou een wereldwijde primeur zijn.

Het gaat om de kinderen van moeders die lijden aan een energiestofwisselingsziekte. Door een fout in de mitochondriën, de energievoorziening van de cel, worden hun kinderen geplaagd door hersenbeschadiging, spierverslapping en hartklachten.

Om te voorkomen dat het besmette genetisch materiaal wordt doorgegeven, kan de bevruchte celkern worden overgeplaatst in een andere eicel waarvan de celkern is verwijderd. Doordat daarbij het mitochondriaal DNA wordt vervangen, heeft het kind ongeveer 0,1 procent van het genetisch materiaal van de donormoeder.

Wetenschappers stellen dat dit dé oplossing is voor jaarlijks zo'n 150 ouderparen die last hebben van energiestofwisselingsziekten. Boegbeeld van de campagne om de procedure goed te keuren is een vrouw die zeven kinderen verloor aan de ziekte.

Tegenstanders vrezen dat het sleutelen aan DNA de deur opent voor 'designer-baby's', waarbij ouders specifieke kenmerken van hun kinderen kunnen aanpassen. De Anglicaanse en Rooms-Katholieke Kerk zijn bovendien tegen omdat een bevruchte eicel verloren gaat bij de behandelingen.

Ook wijzen critici erop dat de genetische aanpassingen generaties lang zullen blijven doorwerken. Ze waarschuwen dat nog niet duidelijk is wat de langetermijneffecten daarvan zullen zijn.

De Britse overheid is voorzichtig positief en ook een groep van veertig wetenschappers roept parlementsleden op voor te stemmen.

De partijen in het Lagerhuis hebben geen stemadvies gegeven, om hun leden vrij te laten hun geweten te volgen in deze ethische zaak.