Het aantal mensen van 100 jaar en ouder in Nederland is in de afgelopen veertien jaar verdubbeld. Nederland telt nu ruim tweeduizend 100-plussers, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
De verwachting is dat dat aantal over tien jaar is verdubbeld. Van elke miljoen Nederlanders zijn er 115 ouder dan 100 jaar. Ze zijn 'opvallend gezond' en slechts weinigen kampen met chronische ouderdomsziekten. Minder dan een op de twintig overlijdt aan kanker. De leeftijdsgroep van 90 jaar en ouder is mede daarom de snelst groeiende groep van Nederland, aldus het CBS.

Vrouwen zijn onder de 100-plussers vaker vertegenwoordigd dan mannen. Het aantal mannen bleef achter, maar daar komt volgens het CBS verandering in. De overlevingskansen van de man zijn de laatste twintig jaar beduidend gestegen. Een reden hiervoor is dat mannen gezonder zijn gaan leven. Mannen zijn minder gaan roken en vrouwen juist meer.

De vergrijzing in Nederland valt overigens nog mee. In Zuid-Europa wonen twee keer zoveel ouderen. Griekenland is het meest vergrijsde land van Europa.