Hij had net een week een nieuw mobiel nummer. En zondagavond ging het ineens los: tientallen sms'jes kreeg hij binnen van politici en journalisten. Bedoeld voor ene 'Aurélie'.

Na enig zoekwerk ontdekte de eigenaar van de mobiele telefoon wat er aan de hand was. De Fransman, die anoniem wil blijven, bleek het voormalige nummer te hebben gekregen van de socialistische minister van Cultuur, Aurélie Filippetti.

Zij betoonde zondag via Twitter steun aan haar collega van Economische Zaken Montebourg. Die veroorzaakte een kabinetscrisis door in een interview felle kritiek te uiten op het bezuinigingsbeleid van het kabinet.

De uitspraken van Montebourg leidden gisteren tot het collectieve ontslag van het kabinet van premier Valls. Die zal naar verwachting vandaag nog een nieuwe ploeg presenteren, waarin voor Montebourg en Filippetti geen plaats meer zal zijn.
De man uit Amiens is niet blij met alle commotie. "Eerst moesten we erom lachen, maar het is niet meer te doen."

Toen premier Valls het ontslag van het kabinet indiende stond het toestel helemaal roodgloeiend. Er kwamen interviewaanvragen binnen van vooraanstaande journalisten. Socialistische politici stuurden bemoedigende sms'jes, bedoeld om Filippetti een hart onder de riem te steken.
De onfortuinlijke telefoonbezitter had het verhaal stil willen houden, maar een vriend vertelde het aan een plaatselijke krant. "Ik hoop dat het over een week of twee weer rustig is", zegt hij tegen de landelijke krant Le Figaro, die hem wist op te sporen. Wel wil hij nog even kwijt dat hij bestookt wordt door bekende Fransen. "Maar ik noem geen namen."