Het moet in de toekomst mogelijk zijn: dodo-nuggets, met echt vlees van de uitgestorven vogel. Voor de kweekvleeshamburger, die precies een jaar geleden werd gepresenteerd, kun je in plaats van rundercellen ook cellen van een opgezette dodo uit het museum gebruiken.

Het is een van de recepten uit Het Kweekvleeskookboek, een gedachtenexperiment met 45 min of meer uitvoerbare recepten. De nuggets of bijvoorbeeld gebreid gehakt moeten binnenkort al te maken zijn, op een biefstuk van enkele kilo's of een keelkietelaar (die bewegend moet worden doorgeslikt) zullen we wat langer moeten wachten.

"Mij was meteen duidelijk dat zo'n nieuwe technologie nieuwe vormen gaat opleveren", zegt Koen van Mensvoort, een van de makers van het boek. "Het is verleidelijk om te denken dat we nu de bestaande hamburgers en worsten gaan namaken, maar het moet ook een heel eigen potentieel hebben. Niemand was daarmee bezig."
Een van Van Mensvoorts favoriete suggesties in het boek is het vlees dat gemaakt wordt van een varken dat in leven blijft op bijvoorbeeld de kinderboerderij. "Dat vind ik een heel simpel, maar ook spannend idee: dat je een varken kunt knuffelen terwijl je het vlees ervan eet. Dat is de totale omdraaiing van de hele geschiedenis die we als mens hebben met de jacht en vlees."

Er staan ook enkele extreme suggesties in het boek. Zoals borrelhapjes gemaakt met vlees van beroemdheden (Kanye-bitterbal of de Miley Cyrus-frikandel) of een vleesmedaillon die je aansluit op je eigen bloedcirculatie. "Dat vinden sommige mensen horror en anderen vinden het poëtisch, dat je je lichaam aan je geliefde voert bij een romantisch dinertje."

"Toen ik het boek ging maken, wilde ik het creatief potentieel verkennen", legt Van Mensvoort uit. "Als we nu al gaan bedenken dat we iets niet goed vinden, dan is het geen verkenning. Maar ik denk dat dit een nichemarkt zal zijn."
Wie verlekkerd door het boek aan de slag wil, heeft pech. De eerste kweekburger kostte 250.000 euro om te ontwikkelen. Maar Van Mensvoort verwacht dat het vlees binnen een jaar of tien betaalbaarder wordt. Dan moet er over nagedacht zijn wat de mogelijkheden zijn.

"Er zijn twee manieren waarop het in ons leven kan komen. Komt het als pizzatopping zonder dat het erbij staat of in de supermarkt, dat je in kleine lettertjes leest: gemaakt van kweekvlees? Of wordt het meer het traject van de wat duurdere en vreemde exclusieve gerechten?"

"Het boek is een katalysator voor die discussie. Als ik nu mensen vraag of ze kweekvlees willen eten, dan zegt men: nee, dat vind ik niks. Maar voordat je kunt bepalen of je dat gaat doen, moet je eerst meer grip krijgen op wat er op ons bord belandt. Dit boek laat zien wat er kan, goed of slecht."