Al sinds de jaren veertig worden er vreemde, spookachtige lichten gezien in de vallei van Hessdalen in Noorwegen. Het lichtspektakel wordt gemiddeld zo’n 10 tot 20 keer per jaar waargenomen. Op 5 mei jongstleden werden de lichten ook nog gezien. Een getuige zag ‘witte, rode en gele lichten’.

In 1998 is de Hessdalen AMS gebouwd, een observatorium dat elk lichtfenomeen heeft opgenomen. Wetenschappers en studenten doen onderzoek om een verklaring te vinden. Meestal zijn er meerdere lichtbollen te zien die elkaar lijken te volgen. Men zou kunnen zeggen dat de lichtbollen met elkaar zijn verbonden met een onzichtbaar touw.

Wanneer het licht de grond raakt, laat het daar sporen na. Uit analyse is gebleken dat het licht niet uitermate warm of koud is. Mensen die het licht met eigen ogen hebben gezien, zijn van mening dat het niet willekeurig beweegt, maar in een ‘intelligente structuur’.

Er zijn verschillende theorieën over het fenomeen. Het zou kunnen gaan om reflecties, effecten van poollicht, een onbekend proces in de lucht, ionisatie van lucht, het piëzo-elektrisch effect of buitenaardse observatie.

Er is nu een nieuwe theorie ontstaan, meldt New Scientist. De unieke geologie van de vallei zou verantwoordelijk kunnen zijn voor het plasma. De ene kant van de vallei bestaat uit rotsen die rijk zijn aan koper en de andere kant uit rotsen die rijk zijn aan ijzer en zink. Er wordt een link gelegd met de kathode en anode van een batterij. Zwavelzuur uit een verlaten zwavelmijn in de vallei zou de aanwezige rivier in een zwak elektrolyt kunnen veranderen.

Hoe worden de deeltjes van het plasma geladen? Daar zijn volgens de theorie mogelijk buitenaardse invloeden voor verantwoordelijk. Het Licht van Hessdalen wordt namelijk vooral gezien als het poollicht zich voordoet.
Filmpje