Nog even en we hebben gegarandeerd zonnige paasdagen. Dankzij een nieuwe lasertechniek kan de mens binnenkort wellicht zelf bepalen wanneer het regent of bliksemt.
Wetenschappers zijn al langer bezig om door middel van laser het weer te sturen. Nu is er een doorbraak. Een laser met hoog vermogen straalt in een wolk en wordt daarbij ondersteund door een tweede laserstraal. Die tweede laser dient als energieopslag en maakt dat de eerste laser een veel grotere afstand kan overbruggen. Zonder die tweede laser zou de eerste veel sneller afbreken, iets wat tot nu toe steeds het probleem was.
Watercondensatie en bliksem in wolken ontstaan door grote hoeveelheden statisch geladen deeltjes. Door met de juiste laser, de deeltjes te stimuleren zou kunnen worden bepaald waar en wanneer het regent. Dit kan helpen om klimaatverandering tegen te gaan.
Al honderden jaren proberen mensen het weer te sturen. Een van de eerste pogingen stamt uit de veertiende eeuw. Om oogsten te redden, schoten mensen kanonskogels de lucht in, in de hoop zo een hagelbui af te wenden. In de jaren veertig dacht men door zilverjodide in wolken te spuiten regen op te wekken. De laatste jaren is lasertechniek het meest succesvol gebleken.
Het sturen van het weer is altijd voer geweest voor complottheorieën. Een van de bekendste is de theorie over HAARP. Het vorig jaar opgedoekte High Frequency Active Auroral Research Program van de Universiteit van Alaska zou jarenlang in het geheim aan het klimaat hebben gesleuteld met grote natuurrampen tot gevolg. In werkelijkheid werd onderzocht hoe de bovenste luchtlagen radiocommunicatie beïnvloeden.