In het UMC in Utrecht is bij een vrouw een volledige kunststof schedel geïmplanteerd. De kunstschedel is met behulp van een 3D-printer gemaakt. Het ziekenhuis spreekt van een wereldprimeur.
De vrouw (22) lijdt aan een aandoening waarbij vooral het schedelbot steeds dikker wordt. Het bot was inmiddels bijna vijf centimeter dik, terwijl dat normaal zo'n een tot anderhalve centimeter is.
Door de aandoening kwamen haar hersenen onder grote druk te staan en raakte ze haar gezichtsvermogen kwijt. Ook had ze zware hoofdpijn en coördinatiestoornissen.
Het was volgens het ziekenhuis een kwestie van tijd voor andere cruciale hersenfuncties in het gedrang zouden komen en de patiënt zou overlijden. Een operatie was noodzakelijk.
Tot nu toe was er geen goede en effectieve behandeling, maar tegenwoordig kunnen allerlei botten met behulp van 3D-printtechnologie gemaakt worden. Besloten werd om de volledige schedel te vervangen in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf uit Australië.
De operatie waarbij de kunststof hersenpan werd geïmplanteerd duurde 23 uur. Het UMC Utrecht kwam er vandaag mee naar buiten, maar de operatie is drie maanden geleden uitgevoerd.
Hersenchirurg dr. Bon Verweij, die de operatie leidde, zegt dat de patiënt nu klachtenvrij is en dat ze haar gezichtsvermogen weer volledig terug heeft. Ze is weer aan het werk en volgens Verweij is het vrijwel niet te zien dat ze ooit geopereerd is.
De nieuwe techniek kan volgens het UMC Utrecht ook worden gebruikt voor patiënten met andere botafwijkingen of voor het herstellen van ernstig beschadigde schedels na een ongeval of bij schedeltumoren. Foto