De 27-jarige Nina Siahkali Moradi kreeg tijdens lokale verkiezingen in Qazvin, Iran, meer dan 10.000 stemmen. De architectuur studente had met behulp van vrienden een indrukwekkende verkiezingscampagne gevoerd. Het bracht haar een 14e plek, net naast het pluche van het gemeentebestuur, maar wel het recht om als eerste reserve een plek in te nemen mocht een van de 13 gekozen bestuurders zijn plek opgeven.
Toen een van de gekozenen zijn plek opgaf vanwege een benoeming als burgemeester werd de vrij gekomen plek niet aan haar toegewezen. De door de verkiezingscommissie uit oudere conservatieven opgegeven reden: “we willen geen fotomodel in het gemeentebestuur”.
In Iran is het gebruikelijk dat verkiezingskandidaten en campagnes voor de verkiezingen worden getoetst en goedgekeurd. Na de verkiezingen dient de uitslag ook volgens Iraanse wet gerespecteerd te worden.
De onlangs gekozen President Hassan Rowhani beloofde bij zijn aantreden veranderingen op gebied van mensen rechten in Iran. Zo komt er extra aandacht voor vrouwenparticipatie en heeft hij een vrouwelijke vice-president benoemd.