Wie wil dat nu niet: praten met je huisdier. Binnen nu en tien jaar kan het, stelt bioloog Con Slobodchikoff. Met een speciale gadget kunnen straks eindeloze gesprekken worden gevoerd met de kat, hond en jawel kanarie.
Benieuwd wat je hond wil eten? Waar de kat vannacht over heeft gedroomd of waarom je kanarie zo hard fluit als de tv aanstaat? Binnenkort weten baasjes het. Binnen een aantal jaar is de nodige technologie af om te communiceren met onze huisdieren, tenminste dat stelt bioloog Con Slobodchikoff.
Via een speciale gadget ter grootte van een smartphone zouden echte gesprekken kunnen worden gevoerd.
Momenteel werkt de in China geboren professor aan software om de roep van Gunnison-prairiehonden te ontcijferen. Deze knaagdieren hebben een eigen, complexe taal. Via allerlei handige snufjes en analyses wordt het gepiep van de diertjes geanalyseerd. De technologie wordt verfijnd, waardoor het mogelijk is om gesprekken te voeren met onze katten, honden of konijnen. Gewoon, thuis op de bank.
"Als de hond blaft, zal het toestel de roep analyseren en bijvoorbeeld vertalen als: "Ik wil vanavond kip eten", vertelt de bioloog op zijn site.
Moeite om het te geloven? Je bent niet de enige. Hondenkenner Martin Gaus kan het zich niet voorstellen dat hij straks weet wat er door het hoofd van zijn honden gaat. "Honden hebben maar een paar soorten blaffen. Hoog en laag. Ze ruiken, nemen lichaamshoudingen aan. Dat doen mensen niet. Het lijkt me sterk, dat het ooit gaat lukken om zo'n apparaat te ontwikkelen. Maar ik moet toegeven, ik weet weinig van de techonologie af."
Het is afwachten. Eén ding is duidelijk: veel baasjes zouden dolgraag willen praten met hun dieren. Waarom eigenlijk? Het Instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap snapt die wens wel: "Mensen voelen zich snel eenzaam. Wij willen praten met onze dieren omdat we op zoek zijn naar gezelschap. Het zit veel baasjes dwars dat ze niet kunnen praten met hun huisdier, terwijl die iedere dag bij ze is. We willen weten wat dieren denken, wat ze bezighoudt en wat ze willen."
Volgens Bioloog Con Slobodchikoff zal de band tussen mens en dier indringend veranderen als praten daadwerkelijk mogelijk is. We zullen ons realiseren dat dieren levende, denkende wezens zijn, die ons leven zwaar kunnen verrijken. Filmpje