In de Amerikaanse staat North-Carolina is een plan ingediend om ontvangers van een Bijstandsuitkering (‘Welfare’) te verbieden aan loterijen mee te doen. Ze krijgen de uitkering om zichzelf en hun gezin in leven te houden. Het kopen van loten hoort daar niet bij.
Het is bekend dat vooral mensen met heel lage inkomens vaak aan loterijen deelnemen. De armste gemeenten van North-Carolina hebben het hoogste aantal loterij-deelnemers. De politici die het plan hebben bedacht zeggen dat loterijen valse voorlichting geven over de kans om te winnen.
Anders dan in Nederland – waar je bijvoorbeeld in de staatsloterij ook veel kleinere prijzen kunt winnen – is er in de VS vaak alleen de kolossale Jackpot. De kans om die te winnen is bijna nul.
Het zal overigens niet makkelijk zijn zo’n verbod echt uit te voeren. Hoe weet je of iemand die een lot komt kopen wel of geen uitkering heeft? Winkels die loten verkopen hebben al tegen de nieuwe wet geprotesteerd. Moeten ze klanten soms vragen of ze een uitkering hebben?
Soms weet je wel of mensen een laag inkomen bijvoorbeeld als mensen met Voedselbonnen voor hun eten betalen. Met dan 45 miljoen Amerikanen krijgen deze Voedselbonnen van de overheid. Het toont aan hoe wijd verbreid armoede in de VS is.