Alle automobilisten, ook toeristen, die op de Franse wegen rijden, moeten binnenkort verplicht een eigen blaastest bij zich hebben.
Dit is een van de maatregelen die de Franse regering heeft genomen om het aantal verkeersdoden terug te dringen.
Het is nog niet duidelijk wanneer de maatregel precies ingaat. De Franse ambassade kan er geen uitsluitsel over geven, de ANWB evenmin. "Wij krijgen tegenstrijdige berichten. Aan de ene kant horen we dat de maatregel vanaf 1 april ingevoerd gaat worden, andere berichten spreken van 1 juli. Zodra we het weten, zullen wij onze leden op de hoogte stellen."
Automobilisten moeten de test zelf aanschaffen. In Nederland kan dat bij verschillende websites. De kosten voor een test zijn ongeveer 2 euro. Of, zoals de Franse krant Le Figaro het omschrijft: voor de prijs van één cognacje heb je een blaastest. Hoe hoog de boete is die een automobilist krijgt als hij geen blaastest bij zich heeft, is nog niet bekend.
Sinds 5 januari is het in Frankrijk ook verboden om radarverklikkers aan te hebben staan. Het is niet verboden een navigatiesysteem met radardetectie te hebben. Maar wie die activeert, riskeert een boete van 1.500 euro. Ook zaken die de automobilist tijdens het rijden afleiden, zoals niet-handsfree bellen (135 euro) en films kijken door de bestuurder (1.500 euro), worden zwaarder beboet.
Verder worden dit jaar op de Franse wegen 400 nieuwe vaste radarcontrolepalen geplaatst. De waarschuwing dat er op snelheid gecontroleerd wordt, bestaat niet meer. Tevens gaan er meer ongemarkeerde politievoertuigen snelheidscontroles houden. In 2011 lieten 3.970 mensen het leven bij verkeersongevallen op de Franse wegen.