De rechtbank in Dordrecht heeft geweigerd aan een bijzonder verzoek van de kinderbescherming te voldoen. Jeugdzorg wilde een foetus van zeventien weken onder toezicht stellen, omdat wordt gevreesd dat de familie van de moeder het ongeboren kind iets wil aandoen.
De kinderrechter weigerde, omdat een ongeboren kind pas vanaf 24 weken een rechtspositie heeft.
De achttienjarige moeder verbleef eerder onder toezicht van jeugdzorg op een geheim adres. Nu ze achttien is geworden, is ze weer in de buurt van haar ouders gaan wonen. De jonge vrouw denkt dat ze geen gevaar loopt.
Jeugdzorg denkt hier anders over. Volgens hen zal de familie alles doen om de jonge moeder abortus te laten plegen. Ze zou de familie te schande hebben gemaakt door zwanger te worden en de familie zou eerwraak willen plegen.
De kinderbescherming vreest dat de familie zelfs in staat is de zwangerschap op illegale wijze te beëindigen. ‘Door het meisje in haar buik te trappen, te mishandelen of zelfs te snijden,’ zei een vertegenwoordiger van jeugdzorg tegen de rechter.
De rechtszaak was een proefproces voor de Raad voor de Kinderbescherming. Als de foetus onder toezicht was geplaatst, had jeugdzorg de moeder eventueel kunnen dwingen onder te duiken op een veilig adres.