Een 80-jarige man uit Sri Lanka heeft onlangs de gevangenis mogen verlaten nadat bleek dat hij vijftig jaar in voorarrest in de gevangenis heeft gezeten. Toen de bejaarde man vorige maand onwel werd in zijn cel, werd hij overgebracht naar een hospitaal in Colombo. Uit zijn dossier bleek toen dat de man nooit een proces heeft gehad.

D.P. James werd in augustus 1958 gearresteerd voor het aanvallen en verwonden van zijn eigen vader. Hij moest naar de gevangenis, verhuisde even naar een psychiatrisch ziekenhuis maar moest nadien toch terug naar de cel. Daar werd hij uiteindelijk simpelweg vergeten.

Een advocaat heeft zich ondertussen over de man ontfermd. "James moest de gevangenis in toen hij 30 was. Zijn hele leven is hem ontnomen en nu is hij een grijze 80-jarige met slecht zicht." Volgens de advocaat heeft James nooit over zijn lange celstraf geklaagd, omdat hij gewoon niks afwist van de wetgeving terzake.

Het gerecht heeft de man nu vrijgelaten en verontschuldigde zich voor het "zeldzame en dramatische incident". De advocaat van James is een zaak gestart om schadevergoeding van 1,5 miljoen roepie (9.500 euro of 190 euro voor elk jaar dat hij vastzat) los te krijgen.