1 procent van de volwassenen in Nederland plast in bed. Dat zijn naar schatting 120.000 mensen, meldt het Nederlands Droogbedcentrum.
Het gaat dan niet alleen om ouderen, legt Zwaan Mulder, coördinator van het Droogbedcentrum, uit.
“Incontinentie en bedplassen zijn verschillende dingen. Ouderen met incontentie hebben ook overdag problemen met het ophouden van urine. Mensen die in bed plassen hebben overdag geen probleem, alleen ’s nachts als ze slapen.”
Volgens Mulder is bedplassen bij kinderen een bekend fenomeen, maar bij volwassen een onderbelicht onderwerp. “Kinderen kunnen naar de schoolarts, de huisarts of de GGD, maar volwassenen die in bed plassen kunnen alleen bij ons terecht.”
Het in 2003 opgerichte Droogbedcentrum heeft een therapie voor het tegengaan van bedplassen ontwikkeld. De patiënt verblijft vier nachten in het Droogbedcentrum in Meppel. Daar wordt de manier van slapen gemonitord. Met concentratieoefeningen moet de bedplassers voor het slapen gaan zichzelf inprenten dat hij wakker moet worden als hij voelt dan zijn blaas vol is.
“Je moet jezelf voornemen dat je wakker wil worden. Net als bij een belangrijke gebeurtenis, bijvoorbeeld dat je vroeg op moet omdat je het vliegtuig moet halen. Je kunt namelijk in je slaap selecteren waarvan je wakker wil worden.”
Bedplassen is geen lichamelijke of psychische afwijking, stelt Mulder. “Het is geen afwijking. Mensen die bedplassen worden moeilijk wakker. Ook wordt wel eens gezegd dat het door een kleine blaas of een hoge urineproductie komt. Dat zou kunnen, maar het probleem is vooral het wakker worden.” Stress kan een factor zijn ‘maar dat is te kort door de bocht’. “Veel mensen kunnen überhaupt niet slapen door stress.”
De volwassen bedplasser leeft in schaamte. Om het onderwerp uit de taboesfeer te halen, publiceert het Droogbedcentrum in samenwerking met oud-patiënt Bianca Smits op 12 juni het boek 'Natte lakens, Droge dromen, ik plas nog in mijn bed, maar wil je met me trouwen?’
In het boek beschrijft Smits de grote persoonlijke gevolgen die bedplassen heeft. “Mensen schamen zich en kiezen ervoor om geen relaties aan te gaan. Veel van die mensen zijn bewust alleen. Of ze gaan niet op vakantie”, vertelt Mulder. “Het is een aanslag op je eigenwaarde.”