Satire is dood, nu de Amerikaanse auteur van het essay ‘Hoe vermoord je jouw man’ zelf voor de rechtbank komt omdat ze haar man zou neergeschoten hebben.

De 71-jarige Nancy Crampton-Brophy schreef verschillende romans, zoals ‘Hell on the Heart’ en ‘The Wrong Husband’. Maar het is haar essay ‘How to Murder Your Husband’, ofwel ‘Hoe vermoord je jouw man’ dat meer dan 11 jaar na verschijningsdatum in opspraak komt nu Crampton-Brophy beschuldigd wordt van de moord op haar echtgenoot.

In 2018 werd Daniel Brophy, de man met wie ze 25 jaar getrouwd was, dood teruggevonden in Oregon met schotwonden in de rug en borststreek. Aanvankelijk zei Crampton-Brophy dat ze niet in de buurt was toen hij neergeschoten werd, maar later werd ze alsnog opgepakt toen bleek dat ze wel degelijk in de buurt van de crime scene was de avond van de feiten.

Bovendien zou ze volgens de New York Post de dag na het overlijden al naar de politie gestapt zijn om een brief op te vragen die zei dat ze geen verdachte in de zaak was. Zo zou ze namelijk zijn levensverzekering van 40.000 dollar kunnen innen. Meer nog, de lokale autoriteiten vermoeden dat Crampton-Brophy maar liefst 1,5 miljoen dollar zou kunnen ‘verdienen’ aan de dood van haar echtgenoot. Opvallend, aangezien de politie er ook achterkwam dat het koppel krap bij kas zat.

Tot slot klinkt haar befaamde essay nogal profetisch: «Als schrijver van romantische thrillers denk ik veel na over moord en ook over politieprocedures. Als een moord mij moet bevrijden, wil ik namelijk zeker geen tijd in de gevangenis doorbrengen.» Ze voegde er nog aan toe: «Het is gemakkelijker om mensen dood te wensen dan ze daadwerkelijk te doden. Maar wat ik weet over moord is dat ieder van ons in staat is om te doden als je maar ver genoeg gedreven wordt.»

Nancy Crampton-Brophy wordt beschuldigd van moord en onwettig gebruik van vuurwapens. Zelf ontkent ze dat ze haar echtgenoot een kopje kleiner gemaakt heeft.