Jarenlang lag de fossiel van 328 miljoen jaar oud in een vergeten schuif van het Royal Ontario Museum in Canada. Tot wetenschappers op een dag het geconserveerde dier van dichterbij bekeken en tien kleine ledematen ontdekten in het gesteente. Die ontdekking leidde tot een verrassende vaststelling: het wezen leefde nog 80 miljoen jaar eerder dan de dinosauriërs. En al dan niet toevallig vernoemden ze de stokoude fossiel naar de 79-jarige Amerikaanse president Joe Biden.

Syllipsimopodi bideni: dat is de naam die de paleontologen gaven aan het nieuw ontdekte wezen. ‘Bideni’ verwijst naar Joe Biden, de 46ste president van de Verenigde Staten. De wetenschappers beweren dat ze de president op deze manier willen bedanken voor zijn inzet voor wetenschappelijk onderzoek. Toch is de zet om een eeuwenoude fossiel te vernoemen naar een man die al vaker afgerekend werd op zijn gezegende leeftijd op zijn minst opvallend te noemen.

De syllipsimopodi bideni werd gevonden in gesteente uit de Amerikaanse staat Montana, in het Westen van de Verenigde Staten en kwam in 1988 terecht in het Royal Ontario Museum in Canada. Jarenlang kreeg de fossiel amper aandacht. Tot ze plots de 10 kleine ledematen spotten met twee rijen zuignappen op de fossiel van 12 centimeter groot.

Het bleek te gaan om een voorouder van zowel de octopus als de inktvis die meer dan 328 miljoen jaar geleden leefde. Het dier leefde waarschijnlijk in een ondiepe tropische oceaanbaai. De paleontologen beweren dat ze zelf bewijs vonden van een inktzak, waarmee de octopussen net zoals hun moderne tegenhangers inkt mee kunnen spuiten richting vijanden.

De oudst bekendste voorganger was vooralsnog 240 miljoen jaar oud, volgens de auteur van het onderzoek. De bedini leefde dus maar liefst meer dan 80 miljoen jaar eerder. Meer nog: de antieke octopus leefde honderd miljoen jaar eerder dan de dinosauriërs, die voor het eerst ontstonden 230 miljoen jaar geleden.

De paleontologen publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.