Veel ouders hebben eraan moeten geloven afgelopen jaar: de eigen kinderen les geven. Vooral ouders met kinderen in groep 8 hadden het zwaar. Eén op de drie ouders begreep de lesstof vaak niet.

Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG.

Ouders met een mbo-opleiding zaten het vaakst met de handen in het haar, zo'n 39 procent van deze ouders gaf aan het schoolwerk van hun kind in groep acht niet te begrijpen. Bij ouders met een hbo- of universitaire opleiding ligt dit percentage op 20 procent.

Verschillen tussen vaders en moeders
Volgens de onderzoekers geven mannen vaker aan de lesstof van hun kinderen in groep 7 en 8 goed te begrijpen, terwijl vrouwen juist de lesstof in groep 1, 2 en 3 beter begrepen en konden uitleggen.

De wetenschappers zien ook andere duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo raken mannen minder gefrustreerd door het thuis lesgeven. Maar vrouwen kunnen beter schakelen tussen de rol van leerkracht en de rol van ouder. Ook kunnen ze als leerkracht beter omgaan met kinderen in verschillende groepen.

Ook de grootte van het gezin speelt een rol. Van de ouders met één kind geeft 9 procent aan vaak gefrustreerd te zijn door het thuisonderwijs, bij ouders met drie of meer kinderen is dit opvallend lager: slechts 2 procent.

Aan het onderzoek deden ruim 2000 gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd mee.

Overigens, ook als ouders de stof zelf prima snappen, lukt het niet altijd om het ook uit te leggen aan hun kinderen, zei ontwikkelingspsycholoog Steven Pont eerder tegen RTL Nieuws.