Wetenschappers hebben de meest gedetailleerde beelden van de zon ooit gemaakt. Ze komen van een gloednieuwe Inouye-zonnetelescoop op Hawaï en laten zien hoe de zon uit een soort poffende maïskorrels bestaat.

Projectdirecteur Thomas Rimmele is zeer verheugd met de beelden die door de 344 miljoen euro kostende telescoop van het National Solar Observatory zijn gemaakt. ,,Dit zijn de meest gedetailleerde beelden die ooit van het zonneoppervlak gemaakt zijn!’’ jubelt Rimmele in The Guardian. Maar wat zien we eigenlijk?

De borrelende ‘gouden kipnuggets’ zijn opstijgende brokken plasma van ongeveer 6000 graden Celsius. Eén zo’n ‘blok’ is ongeveer zo groot als Frankrijk en stijgt op naar de oppervlakte, ontploft als het ware en laat zijn hitte los, om vervolgens weer ‘afgekoeld’ de zon in te verdwijnen en plaats te maken voor andere opstijgende ‘kipnuggets’.
Gifje

,,Eerst leek het erop alsof we naar een helder punt keken, naar één enkele structuur, maar nu zien we die uiteenvallen in veel kleinere structuren”, legt directeur Rimmele uit.

De zonnetelescoop staat op de top van de drie kilometer hoge Haleakala-vulkaan op Hawaï en de spiegel heeft een doorsnee van vier meter, de grootste ter wereld. Omdat deze spiegel extreem heet kan worden, staat de telescoop in een ijszwembad zodat het apparaat niet oververhit kan raken. Er is voor twaalf kilometer aan waterleidingen aangelegd om het ijsbad aan te vullen.

Met de nieuwe beelden kunnen wetenschappers beter onderzoek doen naar de natuur- en scheikundige functies van de zon en daarmee het ruimteweer beter voorspellen. En dat is niet alles, zegt Rimmele: ,,Met de nieuwe instrumenten die de komende zes maanden in gebruik genomen gaan worden, kunnen we de magnetische velden rond het zonoppervlak meten.”