Een Toyota Yaris die 3,4 miljoen euro waard is: zie je niet veel. Het Laatste Nieuws heeft er eentje op de kop getikt. Een tweedehandsje uit België werd een jaar geleden al aangetroffen in de Albanese havenstad Dürres, met in de deuren weggewerkt het geld. Maar er heeft zich nog steeds niemand gemeld als rechtmatige eigenaar. Niet voor de Toyota, maar ook niet voor het geld.

De Belgen willen weleens weten hoe het zit. Onlangs stuurde een Brusselse onderzoeksrechter een brief naar de Albanese politie, met het verzoek de man te ondervragen die de tip gaf waardoor de politie het geld kon vinden. Die tipgever was Lulzim Basha, ex-minister van Buitenlandse Zaken van Albanië en huidig leider van de democratische oppositie.

Zonder de tip had er geen haan naar gekraaid. Een Belg had zijn auto via internet te koop aangeboden en verkocht aan twee Albanezen, die ‘m met een oplegger en per boot naar Durrës transporteerden. De vervoerders werden aangehouden, maar die zeiden van niks te weten. Maar tijdens een huiszoeking bij de chauffeur werd een kalasjnikov gevonden en een radio om de politie af te luisteren. Twee neven uit Tirana, Elvis en Alfred, kwamen in beeld als de organisatoren, maar zij bleken spoorloos.

Elvis was in 2015 samen met drie andere Albanezen in Groot-Brittannië al eens gearresteerd tijdens een operatie waarbij meer dan 10 kilo cocaïne in beslag werd genomen, maar hij ging vrijuit wegens gebrek aan bewijs.

Tipgever Lulzim had een politiek motief: volgens hem had de socialistische leider Taulant Balla de bende de ‘veilige overdracht’ van drugsgeld gegarandeerd. Maar hoe wist Lulzim dat? Op die vraag willen de Belgen graag antwoord (en wij natuurlijk ook).
Foto