Het is koud buiten en dus is het belangrijk om je warm aan te kleden. Toch gaan negen leerlingen van basisschool Het Lichtschip in Ens elke dag in korte broek naar school.

Ze hebben namelijk een weddenschap gesloten met meester Freerk Postmus van groep 7/8 en afgesproken dat ze elke schooldag een korte broek aantrekken. "Dat doen we al een paar jaar", legt Niek van der Slikke uit. "Als we het volhouden krijgen we bij ons rapport een extra oorkonde en eeuwige roem."

De weddenschap is een traditie geworden dankzij meester Freerk, die in de zomer altijd korte broeken draagt. "Ik daagde de leerlingen uit om dat tot oktober vol te houden, maar toen wilden ze proberen om dat het hele schooljaar vol te houden", legt hij uit.

Toch is het meester Freerk zelf nog nooit gelukt. Ook dit schooljaar heeft hij de korte broek weer ingeruild voor een lange. "Maar die jongens zeggen nu zelfs dat ik een watje ben", grapt hij. "Ze gaan maar door. Het zijn echte bikkels."

Ondanks dat eeuwige roem op het spel staat, is het voor de leerlingen soms heel verleidelijk om toch een lange broek aan te trekken. "Het moeilijkste is dat je weet dat je een korte broek aan moet trekken en dat je het extra koud gaat krijgen", vertelt Jason van Unen.
Foto