Dinky mag zichzelf vanaf nu officieel het allereerste blindengeleidepaardje van Europa noemen. De slechtziende Monique Van den Abbeel uit het Belgische Brugge, die jarenlang een blindengeleidehond had, mag vanaf nu met Dinky op pad.

Hij is 2 jaar oud, 70 centimeter hoog en "bijzonder gefocust". Monique Van den Abbeel (42) is nu al 'dol op Dinky', het blindengeleidepaardje dat ze vanaf nu elk weekend mag verwelkomen in Brugge. Tegen het eind van het jaar mag Dinky fulltime naar Brugge, waar hij al een huisje heeft in de tuin van Monique.

De afgelopen maanden heeft Monique al geoefend met Dinky als haar begeleider en dat bevalt haar prima. "Een hulphond is eenvoudiger afgeleid. Net als bij honden willen mensen een paardje graag aaien. Dat is voor mij niet handig, maar een hond is dan even afgeleid, mijn paardje blijft zich focussen op zijn job", zegt Monique tegen EditieNL. "En voor de rest doet Dinky hetzelfde werk als zijn hondencollega's."

Monique hoorde op televisie over het bestaan van blindengeleidepony's en zag dit meteen zitten. De trainer van Dinky, Jules O Dwyer, kende Monique al doordat zij ook haar blindengeleidehond heeft opgeleid. "Ik heb heel veel vertrouwen in haar, ze is heel goed in haar werk. Dus ik weet zeker dat ze Dinky ook goed heeft getraind."
RTL Nieuws correspondent Erik Mouthaan maakte eerder als eens een reportage over blindegeleidepony's in de VS.

Zo mainstream als in de Verenigde Staten, waar al 20 jaar met blindengeleidepaardjes wordt gewerkt, zijn de minipaardjes in Europa nog niet. Een aanvraag voor de subsidie van hulppaardjes ligt nu ter beoordeling bij het Belgische kabinet. Tot die tijd zijn hulppaardjes niet bepaald goedkoop: voor een opgeleide blindengeleidepony ben je ruim 30.000 euro kwijt.
Foto