Pipi, de gans van Roxina van Eck uit Amsterdam, heeft wel een heel bijzondere taak op zich genomen: al voor het tweede jaar op rij neemt hij de vaderrol in een kersvers eendengezin in. "Hij komt soms met het gezin eten, verder zien we hem haast niet."

Toen Pipi nog een jong gansje was, kwam hij terecht in de Amsterdamse vogelopvang: De Toevlucht. Daar groeide hij op tot volwassen, goedgeveerde boerengans. Tijdens zijn jeugd deelde hij de opvang met een jonge eend, waarmee hij vriendjes werd.

Beide vogels zijn toen ze volwassen waren meegenomen naar het huis van Roxina. Haar plan was om ze allebei uit te zetten op de Bijlmerweide, die grenst achter haar huis. De eend is toen op eigen poten gaan staan. Alleen de gans bleef achter bij Roxina en haar 4-jarige zoon, die hem de naam Pipi gaf.

Vorig jaar was Pipi, die normaliter los door de tuin loopt, ineens weg. In de sloot achter de tuin werd hij gevonden. Hij had zichzelf bij een eendenfamilie gevoegd en joeg ieder mogelijk gevaar voor de kleine eendjes weg. De gehele zomer had Pipi deze vaderrol op zich genomen, tot het moment dat de jonge eendjes hun eigen weg gingen.

Om een empty-nest-syndroom te voorkomen, heeft Pipi deze lente zichzelf wederom deze rol toegeëigend. "Wij zien hem haast niet", vertelt zijn baasje Roxina van Eck aan NH Nieuws. "Hij komt wel soms met het hele gezin eten", lacht ze. "En soms zie je in de sloot jonge eendjes voorbij schieten. Even later zwemt Pipi daar achter aan."

Of de moedereend dezelfde eend is als het jeugdvriendje van Pipi, weet Roxina niet. Wie zij ook is, ze heeft het hart van Pipi gestolen: "Hij beschermt het gezin tegen alles."