Wie had gehoopt op een romantisch gondeltochtje door Venetië komt bedrogen uit. De kleinere kanalen van Venetië liggen voor een flink deel droog. Dat komt door extreem lage eb als gevolg van de super-blauwe-bloedmaan. En door een gebrek aan regen.

Meestal staat Venetië iets te veel onder water en zitten de bewoners met overstromingen, maar nu niet. Uitzonderlijk droog weer in combinatie met extreme laagtij door de super-blauwe-bloedmaan die woensdag aan de hemel stond, hebben ervoor gezorgd dat er in heel wat kanaalstraatjes vooral modder ligt. Het waterniveau is meer dan 60 cm gedaald.

Sommige kanaaltjes zijn nog toegankelijk met gondels, maar andere zijn inmiddels afgesloten. Het waterniveau van het beroemde Canal Grande is ook met een halve meter gedaald, maar wel nog toegankelijk voor de gondels en waterbussen.

Hoewel Venetië vaker last heeft van overstromingen dan een gebrek aan water, is het niet de eerste keer dat het water zo laag staat. In 2016 daalde het peil met 66 cm, in 2008 was dat zelfs met 90 cm. Het dieptepunt was in 1934 toen het water 120 cm lager stond. Vanaf volgende week wordt er opnieuw regen voorspeld in Venetië en zullen de kanalen zich opnieuw vullen met water én gondels.

De super-blauwe-bloedmaan van woensdag was een uitzonderlijk fenomeen. Het is een combinatie van een blauwe maan (wanneer we twee keer een volle maan in één kalendermaand krijgen, red.) en een maansverduistering op het moment dat de maan het dichtst bij de aarde staat. De speciale maan bracht extreem laagtij aan de ene kant van de wereld en overstromingen aan de andere kant. Zo kregen onder andere verschillende eilanden in de Straat Torres, tussen Australië en Papoea-Nieuw-Guinea, te maken met wateroverlast.
Foto