Duizenden gestrande forenzen zochten donderdag wanhopig naar een manier om thuis te komen. Taxibedrijven werden platgebeld. Sociale media boden een uitkomst. Via de hashtag #Stormpoolen zochten reizigers via Twitter een lift. Velen met succes. Automobilisten boden spontaan hun hulp aan.

Menno van den Berg maakte speciaal voor #stormpoolen een Twitteraccount aan en heeft direct beet. ,,Ik moest vanuit Rotterdam naar Utrecht en heb daarvoor dit account aangemaakt! Via mijn eerste post meteen 3 andere lotgenoten gevonden! Erg leuk en inderdaad gezellig!''

Het 'stormpoolen' is een intiatief van wetenschapsjournalist Ionica Smeets. ,,Het is een gekke dag, dus ik dacht: ik kan het wel proberen. Misschien is er wel iemand die me mee kan nemen vandaag.'' De hashtag is zo succesvol dat voor Utrecht CS kilometerslange files stonden van auto's die gedupeerden kwamen ophalen.

Het was een positief fenomeen op een dag die vooral gekenmerkt werd door veel schade, ongemak en drama's. Kort na de ochtendspits zette Nederland zich schrap voor de op zes na zwaarste storm ooit. Het hoogtepunt ligt bij Hoek van Holland. Daar wordt windkracht 11 gemeten, bijna orkaankracht, met in de piek een rukwind van 143 kilometer per uur.
Foto